px

Boudewijn & Devos

 
De gemeente Wielsbeke in samenwerking met de street art organisatie Treepack, pakt uit met een eervolle muurschildering ter hoogte van Heirweg 108 te Sint-Baafs-Vijve (het kruispunt van de Heirweg met de Abeelestraat). Er werd een indrukwekkende muurschildering aangebracht ter ere van oud-wielrenner en cafébaas Boudewijn Devos. Het kunstwerk werd geschilderd op de gevel van het huis van zijn zoon Patrick. Zo blijft de legende van deze wielerheld leven in Wielsbeke. 

Boudewijn Devos (°30/09/1929) was een getalenteerd jeugdrenner: hij behaalde als amateur-renner vele overwinningen. Als prof nam hij deel aan diverse koersen zoals De Ronde van Marokko en De Omloop van de Grensstreek Moeskroen; deze laatste won hij ook. Nadat hij in 1957 zijn fiets aan de haak hing, begon hij een café en fietsenzaak op de Heirweg. Café De Sportvriend werd een begrip in de wijde omgeving – net als Boudewijn Devos zelf: hij was gekend en geliefd door iedereen in Wielsbeke. 

In het kunstwerk “Boudewijn & Devos” staat de jonge wielerkampioen Boudewijn arm in arm met zijn oudere zelf: Boudewijn als gezellige cafébaas. Centraal in het ontwerp staat zijn lach, die tweemaal boekdelen spreekt, en die passanten nog vele jaren zal verwelkomen in Wielsbeke. 

Café De Sportvriend werd eind 2020 – 3 jaar na het overlijden van Devos – afgebroken om het kruispunt van de Heirweg met de Abeelestraat verkeersveiliger te maken. Op de plaats van het voormalige café wordt Devos nu vereeuwigd. 

Patrick zoon van Boudewijn: “Zeer tevreden over het kunstwerk. We hadden aanvankelijk wat schrik omtrent het schilderen van het gezicht van mijn pa, maar ik krijg vele positieve reacties hierover van iedereen. Het schilderij geeft precies aan hoe mijn pa in het leven stond –spontaan-behulpzaam en zeer geliefd door gans de gemeente !! En altijd met een glimlach op het gezicht: Kortom, mijn Pa was een Pa voor gans de gemeente Wielsbeke!” 

Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en street art, tot prachtige kunstwerken. Meer en meer gebruiken ze de geschiedenis van lokale helden om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek. 

Created on August 26, 2022
Abeelestraat 79, 8710 Wielsbeke, België
Navigate
Hunted by Lisa.
Pictures by Treepack.

Marker details

Marker typeartwork
CityWielsbeke
CountryBelgium
What3Wordscamcorders.clinical.manipulated