px
 Argus Panoptes of Argus (Oudgrieks: Ἄργος Πανόπτης; Argos Panoptès), was een reus uit de Griekse mythologie die over zijn gehele lichaam honderd ogen bezat, waarvan er nooit meer dan twee tegelijk sliepen. (Het Griekse woord pan betekent 'alles' en het Griekse optes betekent 'ziend'.) De grootste dienst die Argos bewezen had aan de Griekse Goden was het doden van het monster Echidna, dat in een grot sliep. Toen Zeus de oppergod zijn oog op Io liet vallen, veranderde hij haar in een mooie zilverkleurige koe zodat zijn vrouw Hera niets zou merken. Maar deze laatste vertrouwde het niet en gaf Argus de opdracht Io "in het oog" te houden. Argus werd door Hermes (in opdracht van Zeus, om Io te bevrijden) gedood nadat Hermes hem door zijn fluitspel zo diep liet inslapen dat al zijn ogen dichtvielen. Hera plaatste later als eerbetoon zijn honderd ogen op de staart van het haar toegewijde dier, de pauw, waarvan de staart immers vol ogen zit en waarvan de waakzaamheid spreekwoordelijk is. De uitdrukking “iets met argusogen gadeslaan” wil dan ook zeggen dat men ergens waakzaam en met enig wantrouwen naar kijkt. 
 
Dit kunstwerk maakt deel uit van Tour Elentrik - nationale stadsvernieuwingsprojecten waarbij oude en lelijke nutsvoorzieningskasten worden opgewaardeerd door lokale creatieve talenten en professionele artiesten uit het Treepack-netwerk. Meer info kan je vinden op: 
Of op de gebruikelijke socials:
This artwork is part of "Tour Elentrik". These are nationwide city renewal projects where old and ugly power and utility boxes are being revamped by local creatives and professional artists from the Treepack network.

More info on the links above.
#tourelentrik #treepack #electricalboxart #streetartcities

 
 

Leerlingen academie Brasschaat:  Ilyva, Marylise, Alicia en Hedde  
Created on June 20, 2022
Lage Kaart 6, 2930 Brasschaat, België
Navigate

Hunted by New User. Pictures by Treepack.

seated.life.refutes