px

Tour Elentrik - Glazen huisjes aan de Ijse

Het werk is een abstracte weergave van de kenmerkende druivenserres in Overijse en de rivier de Ijse, waaraan Overijse zijn naam dankt.
De druivenserres of glashuizen schoten in Overijse als paddenstoelen uit de grond nadat de gebroeders Danhieux in 1878 in navolging van Felix Sohie de typische kenmerkende serres in Overijse bouwden.

Je ziet drie glashuizen:
1. de groei en opkomst van de 1steserre en het ontstaan van de druiventeelt. De oogst van één serre was royaal en liet toe om de bekende serristenhuizen te bouwen. 

2. het ineen stuiken van de welvaart van de druiventeelt , de dalende rentabiliteit en als gevolg hiervan het ontbreken van nieuwe druiventelers.

3. de herwaardering en heropstart van de druiventeelt in moderne warenhuizen door enkele jonge kwekers. Zij leggen zich toe op de kweek van moeilijke variëteiten en de bescherming van de teelt volgens een erkende en gecontroleerde traditionele werkwijze.

Dit kunstwerk maakt deel uit van "Tour Elentrik". Dit zijn landelijke stadsvernieuwingsprojecten waarbij oude en lelijke stroom en nutskasten worden opgeknapt door lokale creatievelingen en professionele kunstenaars uit het Treepack-netwerk.
Meer informatie:
Festival Tour Elentrik
Organization Treepack
Meer informatie Tour Elentrik / Treepack: via Google

----------------------------------------------------------------------

This artwork is part of "Tour Elentrik". These are nationwide city renewal projects where old and ugly power and utility boxes are being revamped by local creatives and professional artists from the Treepack network.
More information:
Festival Tour Elentrik
Organization Treepack
More information Tour Elentrik / Treepack: via Google

Created on July 25, 2021
Waversesteenweg 305, Overijse, België
Navigate
Hunted by Treepack ..

Marker details

Date created2021-07-25T22:00:00.000Z
FestivalTour Elentrik
OrganizationTreepack
Marker typeartwork
CityOverijse
CountryBelgium
What3Wordsrushed.journals.rested