Daar waar Hoeilaart, Overijse en Terhulpen elkaar geografisch raken, ligt de wijk Bakenbos. Het wijkcomité bestaat 50 jaar en om dat te vieren werd de lokale elektriciteitscabine opgefleurd met muurschilderingen. Meteen worden ook twee bekende inwoners van Hoeilaart en Overijse in het zonnetje gezet: striptekenaar Marc Sleen en cartoonist-kunstschilder GAL. De Stichting Marc Sleen en GAL stelden de tekeningen gratis ter beschikking, de gemeente Hoeilaart en het wijkcomité lieten de muren van de cabine herstellen en de tekeningen erop aanbrengen. Hiervoor werd kunstenaar Chris Thijs (graficus en oud-leerling van GAL, woonde 40 jaar in Tervuren) ingeschakeld.
Striptekening van Marc Sleen
Marc Sleen was één van de bekendste Hoeilanders. In 2022 zou Marc Sleen er 100 geworden zijn en 75 jaar geleden werd de stripfiguur Nero gecreëerd. De muurschildering is een eerbetoon aan de eerste ereburger van Hoeilaart. Hij tekende, schreef en inktte de meeste van zijn stripverhalen in Hoeilaart, zijn thuisdorp sinds 1955. Zijn striptekeningen bestrijken achter elkaar een strook van 45 voetbalvelden of 18 keer de Eiffeltoren. Het Guinness Book of Records vermeldt hem als de meest productieve striptekenaar ter wereld.
De muurschildering is de cover van het album De verschrikkelijke tweeling, nummer 168 uit de lange reeks van 217 Neroverhalen. In dat album uit 1990 neemt Nero zijn intrek in het oude tramstation van Hoeilaart, het huidige Nerocafé. Het album zit vol Hoeilaartse dorpsfiguren, grappige situaties en hints naar het verleden van Hoeilaart als ‘Glazen Dorp’.
Tekening van GAL
Op de andere kant van de cabine staat een ontwerp van Gerard Alsteens, beter gekend als GAL, cartoonist en kunstschilder, opgegroeid in de wijk Bakenbos. Sinds 1983 is hij huiscartoonist van het weekblad Knack.
Op 18-jarige leeftijd ging Gerard schilderkunst en grafiek studeren aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel. De kooi en de vogels op de tekening staan symbool voor deze vlucht naar de wijde wereld, een wereld vol kunst, vrijheid en ontdekking in de grote stad. GAL liet zich hiervoor inspireren door La cage aux oiseaux, een liedje van Pierre Perret uit zijn jeugd. Vogels staan sowieso symbool voor licht, verlichting en vrijheid. De tekening verwijst ook naar de vlucht van duizenden Oekraïners om te ontsnappen aan de oorlog in hun land. Het kwetsbare silhouet laat een vredesduif los uit een kooi. De kleuren blauw en geel staan zowel voor Overijse als voor Oekraïne, de lijnen staan voor het ‘Baken’ en de boom stelt de Lindenboom voor die de wijk Bakenbos kenmerkt.
Marker type | artwork |
---|---|
City | Overijse |
Country | Belgium |
What3Words | curated.working.slimmer |